Kapitalizam


Dosli Suljo i Mujo kao izbjeglice u Japan, smjestili se u izbjeglicki centar, kad, ne prodje ni 10 minuta - osvanu jedan mali zuti, nesto ih gleda, zapisuje, pojavi se i drugi, pa ce im:
- "Znate, mi smo razmotrili vas slucaj i smatramo da trebate nesto raditi. Naime, mislimo da ce iz vase neproduktivnosti nastati znatni problemi."
Pitali ih japanci sta znaju raditi i oni izjave da su eksperti za rucno kosenje trave. Obraduju se japanci i odmah ih zaposle da kose travu u gradskom parku.
Zaduzili oni tako rucne kose i pocnu, stvarno se svojski trude, kad pojavi se jedan mali zuti, nesto gleda, zapisuje, dodje drugi... tek ce odjednom:
- "Znate, posmatrali smo vas i ustanovili smo da je vas metod rada nedovoljno produktivan - naime, imate prazan povratni hod. Razmislili smo i smatramo da je rjesenje problema - kosa sa dvije ostrice! Na taj nacin obavljacete koristan rad, u koju god stranu da se kosa krece!"
Naprave im oni nove kose, probaju, stvarno ide brze. Nastave Suljo i Mujo sa radom, kad ne prodje ni pola sata, opet onaj mali zuti, nesto zapisuje, pojavi se drugi, pa ce im opet:
- "Znate, ustanovili smo da se vas rad moze uciniti jos produktivnijim. Naime, zakljucili smo da vam mozemo zabiti i grablje u dupe, pa cete usput i kupiti pokosenu travu, kako se krecete". Sta ce oni, jadni, zabiju po grablje u dupe i krenu dalje. Ono drvo grubo, zulja, tek ce odjednom Suljo:
- "Mujo, jebo te, izgleda da sam peder!" Gleda ga Mujo:
- "Dobro, otkud ti to sad?!".
- "Covjece, pa evo mi se digo, k'o bandera, od ovih grablji u dupetu!"
- "Suti, pizda ti materina!"
- "Pa dobro, Mujo, nemoj odmah tako! Sta ima veze sta sam, znamo se citav zivot!"
- "Ma ne jebe mene sto si ti peder, nego ce ti zuti zakacit fener na stojka, pa cemo kosit i cjelu noc!"

Neo
03.02.2007
3,25


Komentari:

Nema rezultata.
Poslao/Poslala