Povijest sudbine ljudskog roda


Stvori Bog magarca i reče mu: bit ćeš magarac radit ćeš od zore do mraka, teglit ćeš na svojim leđima sve što ti stave i živjet ćeš 30 godina. Magarac odgovori: Neka bude volja tvoja Gospodine ali.... 30 godina je previše zar nebi bilo bolje 10? Usliši Gospodin magarca načini ga takvim.

Zatim stvori bog psa i reče mu: Bit ćeš pas, čuvat ćeš kuću čovjekovu, jest ćeš što ti stave i živjet ćeš 25 godina. Pas odgovori: Neka bude volja tvoja Gospodine ali...25 godina je previše zar ne bi bilo bolje 10?I usliša Gospodin psa i načini ga takvim.

Onda stvori bog majmuna i reče mu: Bit ćeš majmun, skakat ćeš sa stabla na stablo i činiti majmunarije za zabavu okoline svoje i živjet ćeš 15 godina. Majmun odgovori: Neka bude volja tvoja Gospodine ali...15 godina je previše zar nebi bilo bolje 5? I usliša Gospodin majmuna i načini ga takvim.

Konačno stvori bog čovjeka i reče mu: Biti ćeš čovjek, najinteligentnije stvorenje na zemlji i gospodarit ćeš svijetom i svime u njemu (osim ženom to ti nikad neće uspjeti) i živjet ćeš 30 godina. Čovjek odgovori: Hvala ti neka bude volja tvoja Gospodina ali...30 godina je premalo zar mi nebi mogao dati 20 godina što neće magarac, 15 što ih odbi pas i 10 što ne htjede majmun? I usliši gospodin čovjeka i načini ga takvim.

I tako čovjek živi 30 godina kao čovjek zatim se oženi i živi 20
godina kao magarac, radeći od zore do sumraka i tegleći na svojim leđima teret obitelji. Potom ode u mirovinu i živi 15 godina poput psa, čuvajući kuću i jede što mu daju. I na kraju živi još 10 godina kao majmun, skakući od stana do stana svoje djece kreveljeći se da zabavi unuke.

Nino
15.01.2005
3,00


Komentari:

Nema rezultata.
Poslao/Poslala